Kerst en MoSCoW

Kerst en MoSCoW gaan goed samen!

Sinterklaas is inmiddels al weer het land uit en ” Last Christmas” komt  regelmatig voorbij op de radio.

Thuis vieren we naast Sinterklaas ook Kerst met cadeautjes en dit houdt in dat onze kinderen alweer de reclamefolders verzamelen en bij elke tv reclame op Nickelodeon in koor roepen: “Dat wil ik”!

De wensen-lijstjes worden dan ook steeds langer en langer.

Dit jaar heb ik thuis MoSCoW ingevoerd. Dit heeft niets te maken met de Russische hoofdstad maar een methode om prioriteiten aan te geven in onder meer de software engineering. MoSCoW kan ook prima gebruikt worden in projecten bij andere soorten eindproducten (en dus ook thuis)…vaak blijkt dat niet alles dat geleverd wordt, ook echt noodzakelijk is.

Een goede prioritering garandeerd de levering van de minimaal noodzakelijke onderdelen. Een vuistregel is dat het aandeel van de Must haves niet hoger is dan 60% van de totale inspanning, om zeker te zijn, dat het minimaal noodzakelijke onderdeel binnen de doelstellingen (vaak tijd en geld) kan worden gerealiseerd.

MoSCoW

M-Must haves; dit zijn de eisen (requirements) die terug moeten komen in het eindproduct, anders is het eindproduct niet bruikbaar.
S-Should haves; deze eisen zijn gewenst, maar zonder is het eindproduct nog wel bruikbaar.
C-Could haves; deze eisen kunnen alleen worden opgenomen wanneer er nog genoeg tijd/budget is.
W-Would haves; dit zijn eisen die in dit project waarschijnlijk niet aan bod komen, maar kunnen in de toekomst wel interessant zijn bij bijvoorbeeld een vervolgproject.

Zo hebben mijn kinderen ook MoSCoW toegepast op hun wensenlijstje…en dat winkelt toch een stuk prettiger.

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail