De ITSM Business Case

De ITSM Business Case

itsm business case

Veel organisaties zullen zich herkennen in bovenstaande uitspraak. Bij veel bedrijven ontbreekt het aan een heldere strategie – zeker als het op IT Services aankomt. Vaak wordt hierbij ITIL als oplossing aangedragen. De ervaring van de afgelopen 25 jaar heeft ons geleerd dat ITIL zeker niet het antwoord is op alle problemen, maar dat het een goede richtlijn geeft voor het formuleren van een IT Strategie. Het uiteindelijke doel van deze strategie is een kwalitatief betere en kostenefficiënte IT organisatie; de ITSM Business Case.

Het operationeel houden van bestaande IT diensten consumeert – in de gemiddelde IT organisatie – ongeveer 80% van het jaarlijkse IT budget. Recent onderzoek en IT Process Improvement Case Studies geven aan dat organisaties 20-40% meer efficiëntie kunnen behalen op hun operationele activiteiten door het gebruik van ITIL. Dezelfde onderzoeken wijzen daarbij ook op een verhoogde klantwaardering en kwaliteitsbeleving in combinatie met verlaagde IT risico’s.

In het huidige economische klimaat ligt er veel druk op CIOs om een kost-efficiëntere IT organisatie op te tuigen en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen. Neem dit in combinatie met vaak een veelvoud aan overige IT projecten en het is niet gek dat CIOs het lastig vinden een investeringsbeslissing te nemen voor zoiets exotisch als Service Management.

ITIL als handvat voor kwaliteitsverbetering en kostenreductie

De kracht van ITIL is dat het een niet-propriëtaire methodiek voor grootschalige IT operaties voor een efficiëntere bedrijfsvoering. De methodiek is daarmee toe te passen op ieder IT organisatie. Door het ontwikkelen en doorvoeren van consistente processen en procedures biedt ITIL een werkwijze die over de (veelal) technisch georiënteerde silo’s of afdelingen van IT organisaties heen gaat. Doordat de processen meetbaar zijn, willen wij daarom graag de ITSM Business Case met u delen.

De waarde van ITIL

ITIL bouwt de traditionele IT dienstverlening van organisaties om tot klant-georiënteerde IT Services. Dit betekent dat alle beslissingen vanuit het waarde perspectief van de klant genomen worden – zelfs als de ‘klant’ een intern business unit is. Op deze manier wordt dubbele of inefficiënte diensten geëlimineerd.

Gedocumenteerde resultaten, uitgevoerd door IDC[1], over verschillende sectoren en landen duiden op een 30% totale efficiëntie verbetering door het invoeren van ITIL:

 • Incident Management and Desk Support: 40.5%
 • Managing and Supporting Servers: 30.9%
 • Change Management: 28.4%
 • Managing and maintaining network infrastructure: 23.1%
 • Maintaining Configuration Database: 22.8%
 • Managing Applications: 10%
 • Problem Management: 9.4%
 • Service Level Management: 8.5%
 • Average number of network devices controlled per FTE up 57%
 • Average reduction in headcount growth: 12.2%

De overall ITSM Business Case is samenvattend:

ITSM Figures

[1] Determining the return on Investment from Deploying Integrated IT Service Management. IDC, April 2010

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail
 • Nieuwsbrief
 • ‘Cybersecurity regained: preparing to face cyber attacks’ is the name of a recent EY Cybersecurity survey. 41 Cybersecurity consultants got together at to take part in the Oceans 99 business
 • Referenties
Scroll

Heb jij ook een prettige trainingservaring opgedaan bij Pink Elephant en wil je deze delen?