ITIL® in de recessie: een analyse

Hoe vergaat het ITIL®  in de recessie

Vlak nadat de recessie uitbrak in 2009, schreef het Office of Government Commerce (OGC) onder bezielende leiding van Shirley Lacy een Whitepaper genaamd “[download id=”3″]”. Kern van het verhaal was een argument dat er voor moest zorgen dat, ondanks de druk op de IT budgetten, IT organisaties wel bezig moesten blijven met ITIL®  implementaties. Destijds vond ik het een gedurfd artikel, zeker van een neutrale overheidsinstelling als de Britse Overheid. Hoog tijd dus om te analyseren of de lessen en argumenten van mevrouw Lacy de recessie hebben overleefd.

1. Kan Service Management (ITIL® ) helpen in de kosten te snijden?

In de OGC whitepaper betoogt S. Lacy dat de verschillende ITIL®  processen (met name Servicecatalogus- en Portfolio Management) helpen de kosten inzichtelijk te maken, zodat betere keuzes gemaakt kunnen worden als het gaat over het wel of niet afnemen van IT services. De argumentatie hierbij is dat betere keuzes gaan helpen om kosten te besparen.

De ervaring die wij de afgelopen jaren met ITIL®  implementaties en proces optimalisaties hebben gehad draagt maar deels bij aan dit argument. Ja, veel onze klanten was het er in de eerste plaats om te doen meer (of beter) inzicht te krijgen in hun IT organisatie. Maar dat dit moest gaan helpen om betere keuzes te gaan maken en eventueel kosten te gaan besparen, heb ik werkelijk bij geen enkele klant gehoord. De meerderheid van de projecten werd gedreven door een heel ander motief: grip en controle. Controle blijkt bij de meerderheid nog steeds het leidende motief te zijn om Service Management processen en optimalisaties te gaan doorvoeren. Dat daarmee – op de langere termijn – een efficiëntere (en dus een meer effectieve) organisatie te behalen is was uiteraard onderdeel van de Business Case, maar was vaak van ondergeschikt belang.

2. Heeft ITIL®  een besparend effect voor bedrijven die gaan outsourcen?

Over dit onderwerp kunnen we heel kort zijn: veel bedrijven hebben de afgelopen jaren gekozen voor outsourcing om een bepaalde kosten te besparen. En het klopt dat (voor onze klanten) bedrijven die reeds volgens ITIL®  processen werkten ‘makkelijker’ in beheer te nemen waren dan bedrijven die dit niet hadden. Was ITIL®  daarmee het kostenbesparende effect? Nee absoluut niet.

Ten eerste waren de bedrijven die de afgelopen jaren een outsourcing partner zochten al veel eerder (pre crisis) begonnen met Service Management. En ten tweede was niet ITIL®  de ‘driver’ in deze keuze, maar was (en is dit nog steeds) Cloud Computing. Door de crisis hebben bedrijven simpelweg niet meer de liquiditeit om grote investeringen in infrastructuur te doen en werd daarom al snel gekozen voor een vorm van Cloud Computing. Ik denk dat de leveranciers van Cloud oplossingen onze vrienden in de bankensector zelfs diep dankbaar mogen zijn voor een beetje crisis. Het besparende effect van ITIL®  op een outsourcing beslissing vind ik dan ook wel heel erg ver gezocht.

3. Het effect van ITIL®  op organisatieverandering

Het laatste argument van S. Lacy beargumenteert dat de recessie bedrijven gaat dwingen tot verandering en dat ITIL®  deze verandering kan faciliteren. Hoewel ik bovenstaande 2 onderwerpen niet erg veel hout vond snijden, onderschrijf ik dit argument echter volledig. Sterker nog, ik denk dat het een van de belangrijkste redenen is dat Service Management nog steeds een veel besproken en uitgevoerd onderwerp is.

De economische crisis heeft hard ingegrepen in de status quo van gevestigde namen en veel organisaties hebben de koers de afgelopen drie jaar radicaal gewijzigd. Een eenduidig proces voor het wijzigen of introduceren van nieuwe services kan daarbij zeker een competitief voordeel zijn. Een belangrijk thema binnen het Service Management gedachtegoed is immers het continu aanpassen aan verandering. ITIL®  kan dus ondersteunen om veranderingen in een kortere tijd door te voeren en dat kan – in tijden van economische teruggang – zeker een voordeel zijn. S. Lacy beweert dat de ‘cycle time’ met 50% kan worden gereduceerd. Laat het eens de helft zijn en dan vind ik het nog steeds een mooie score…

Tot slot

Ik heb de afgelopen jaren in tijden van economische recessie veel bedrijven gezien die naarstig op zoek gingen naar argumenten waarom hun services er nog wel toe doen en dat hun budgetten daarom niet geschrapt moesten worden. Deze whitepaper past naar mijn idee aardig in dat straatje. De ervaring van de afgelopen 2 jaar heeft uitgewezen dat veel van de argumenten in de praktijk weinig hout snijden, met uitzondering van het effect van ITIL®  op de wendbaarheid. En dat kan in deze tijden toch zeker wel een (klein) voordeeltje zijn.

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail