Het SMART / Green IT Framework: hoe werkt het?

Green IT Foundation Examen

De afgelopen maanden zijn wij vanuit Pink Elephant druk bezig geweest met het exameninstituut EXIN om mee te schrijven aan de examenspecificaties van het Green IT Foundation examen. Met name dankzij de expertise van onze collega René Visser is nu het Green IT Foundation examen beschikbaar.

Waarom Green IT, zullen veel mensen zich afvragen? Met de economische crisis, de bijbehoren bankenmalaise en de stijgende werkloosheid hebben bedrijven toch wel wat anders te doen, is een veelgehoord argument. Daar zijn wij het niet helemaal mee eens. Ik geloof dat, door nieuwe media en de daarbij behorende generatie, er een steeds grotere behoefte ontstaat voor bedrijven die zich – ook maatschappelijk – willen onderscheiden. Niet om nu (op de korte termijn) het hoofd boven water te houden, maar juist ook om straks een nieuwe generatie aan zich te binden.

Is Green IT dan het antwoord op al uw (IT) problemen in deze tijden? Nee, dat zeker niet. Maar, los van alle maatschappelijke belangen, is het ook een manier om kosten te besparen op uw energieverbruik. Ook voordelen op de korte termijn dus. Daarnaast hebben wij in een recente internet pol onderzocht dat een Green IT certificering ook bij kan dragen aan een concurrentievoordeel. 78% van de respondenten gaf aan – bij verder gelijke cv’s – te kiezen voor de medewerker met een Green IT certifering.

Het SMART / Green IT Framework

Nu komt een nieuw examen, zeker bij EXIN, natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Het gedachtegoed waar het Green IT Foundation examen op gestoeld is, is het SMART / Green IT framwork dat door het bedrijf E2readiness ontworpen is. Het model is kan door het onderstaande plaatje weergegeven worden:

Green IT Framework

De reden dat voor dit SMART / Green IT Framework gekozen is, is omdat het op een hele praktische wijze invulling geeft, aan de inrichting voor organisaties. Het framework bestaat uit twee kolommen (Gebruiker & Infrastructuur), de twee gebieden waar IT het meest gebruikt wordt. Daaroverheen liggen twee pilaren (Lifecycle & SMART / Green IT enabler).

De Lifecycle component bevat de processen die bij het managen van IT resources (of assets) komt kijken, van de orginele aanschaf tot de uiteindelijke verwijdering uit de organisatie. Het SMART / Green IT component bevat het gebruik van IT resources om de overall efficiëntie van de organisatie te verhogen (juist door het slimmer gebruiken van deze middelen) en daarmee de impact op het milieu te verkleinen.

Al deze elementen worden ondersteund door “People, Processen en Technology” (komt u misschien bekend voor?) en “Measure and Manage” – het, naar mijn mening, enige volstekt overbodige element dat er voor moet zorgen dat u er ook iet mee gaat doen.

Op deze ene kleine misser na, denk ik dat dit SMART / Green IT framework wel een heel tastbaar en uit te leggen model is dat goed toe te passen is in veel IT organisaties. Met name het onderscheid tussen infrastructuur (waar vaak al wel iets aan ‘Green IT’ gedaan wordt) en gebruikers (waar vaak nog veel te winnen is), is denk ik een hele logische indeling. Het Green IT Foundation examen speelt daarbij natuurlijk op die laatste doelgroep in.

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail