Dreigt uittocht ICT-sector of valt het wel mee?

Goed opgeleid ICT-personeel schaars!

Vanmorgen zat ik in de auto naar mijn werk… De zender waar ik altijd naar luister staat nou niet echt bekend om zijn hoogwaardige zakelijke ICT-nieuws –en dat wil ik ook niet om 08:00 in de auto-, daarom viel dit nieuwsbericht mij juist zo op; ‘Uittocht ICT-personeel dreigt!’ met daaronder wat vrolijke huiskamer deuntjes en vier hardop lachende mannen. ‘Onrust in ICT land want het goed opgeleide ICT personeel is schaars in ons land en daarom besluiten bedrijven het elders in de wereld te zoeken’.

Met enige verbazing hoorde ik dit aan… wij bieden toch IT trainingen aan? Wij doen dit toch met het doel om organisaties en hun medewerkers dusdanig op te leiden dat zij hoogwaardig opgeleid IT personeel hebben rondlopen? Dat hun processen door mensen worden gestructureerd die weten waar zij het over hebben. Goed geschoold IT personeel dus? Ja, het begint bij de juiste MBO, HBO of WO opleiding, maar daarna zijn er vele andere opties om je mensen goed op te leiden.

Ik miste dan ook wat in het bericht. Want waar gaat het dan precies ‘fout’? Is dat bij de IT opleidingen? Bij de andere opleiders? Of zit het hem bij de organisaties die geen of weinig budget vrijmaken voor het intern of extern opleiden van hun personeel? Is iedere organisatie zich er van bewust dat mensen zich continue moeten blijven ontwikkelen, trainingen moeten volgen om zo up-to-date te blijven en daar moeten bijscholen waar ze kunnen?

Persoonlijk opleidingsbudget

Zoals met veel nieuwsberichten is dit natuurlijk een typisch voorbeeld van onrust veroorzaken, gebaseerd op… weinig. Maar waar rook is… en je zou jezelf voor je kop slaan als je later met lege handen staat, of in dit geval, met een organisatie met slecht opgeleid ICT personeel. Ik wil je dan ook via deze weg oproepen om uit te zoeken of en wat voor opleidingsbudget er voor jou beschikbaar is. Wacht niet tot de nieuwsberichten jou bereiken maar maak van jezelf een nieuwsbericht; ‘geslaagd voor Prince2® bij de beste opleider van het jaar 2014!’

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail