Service Management

BookStore – Informatiemanagement Simulatie

BookStore is de nieuwe business simulatie van Pink Elephant op het gebied van Informatie Management. In deze simulatie moeten de deelnemers het proces informatiemanagement vormgeven zodat de behoeften van het bedrijf optimaal worden ondersteund.

In deze simulatie spelen de deelnemers medewerkers van het bedrijf BookStore™. Het bedrijf verkoopt boeken en heeft 150 filialen in het land. Het management heeft ambitieuze plannen om te groeien. BookStore™ gaat in de loop van het spel nieuwe producten en diensten introduceren. Ook gaat BookStore™ op een andere manier communiceren met haar klanten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld smartphones.

Deelnemers aan deze simulatie beheren de informatiebronnen en applicaties. Zij leren te herkennen wat de informatiebehoeften van de bedrijfsvoering zijn. Deelnemers zullen moeten nadenken over de wijze waarop gebruikersondersteuning en aansturing van IT-leveranciers moet worden ingericht. Zij krijgen o.a. een rol als Informatiemanager, Functioneel beheerder, Key User, Businessmanager of IT-manager.

De Training

De Informatiemanager zal op basis van het businessplan van het management van BookStore™ een informatieplan moeten maken. Hiervoor wordt gekeken wat er op dit moment aan informatie beschikbaar is en welke infrastructuren en applicaties er zijn. Ook wordt met de leverancier bekeken welke technologische oplossingen beschikbaar zijn of komen. De informatiemanager werkt samen met de businessmanager en de overige rollen in de IT en business om zo het businessplan te vertalen naar de juiste oplossingen. Voorbeelden zijn:

 • Uitbreidingen van de diensten
 • Aanpassingen in de diensten
 • Optimalisatie van de infrastructuur

De plannen van de Business Manager van de Line of Business worden door de informatieanalist vertaald naar functionele eisen voor de diensten. Er zal moeten worden bepaald wat er nodig is om de diensten optimaal te kunnen leveren om in de informatiebehoeften te kunnen voorzien. De functionele eisen worden met de Key User besproken. Deze eisen zullen moeten worden doorvertaald naar de applicatie-eisen. De wijzigingsbeheerder zal met functionarissen van ICT (applicatie- en technisch beheer) contact opnemen zodat ondersteunende applicaties en infrastructuren geregeld worden.

Doelgroep

De training ASL® en BISL® is bedoeld om inzicht te geven in de elementaire processen van Service Management, en is daarom met name geschikt voor:

Informatiemanager
functioneel beheerder
Key User
Businessmanager
IT-manager

Kennisdoelstelling

De kennisdoelstelling is om de deelnemer de volgende onderwerpen te laten herkennen, beschrijven en toepassen:

 • Het achterhalen van informatie bij business en IT
 • Het inrichten van informatiestromen
 • Het maken van een informatieplan en informatie analyse
 • Het vormgeven van functioneelbeheer
 • Het afstemmen zodat plannen worden gerealiseerd
 • Het samenwerken over de hele linie
 • Het goed plannen van migraties, wijzigingen en uitfaseren van oude hulpmiddelen
 • Het inzetten van resourcemanagement
 • Het houden van overzicht over kosten en hierover rapporteren
 • Het inzetten van nieuwe technologie om plannen te kunnen realiseren
 • Het bepalen van de rol van cloudcomputing in informatiemanagement
 • Het goed op elkaar afstemmen van gebruikersondersteuning en servicedesk
 • Het toepassen van best practices zoals BiSL en het 9-vlaksmodel
Duur

1 dag. De trainingsdagen duren van 10.00 uur tot 17.00 uur.


Generieke informatie cursus

Vaak zijn er twee of meer mensen binnen een organisatie die getraind willen worden. Wij hebben bij deze cursus gemerkt dat bedrijven vaak de voorkeur hebben om deze in-house te organiseren. Daar werken we graag aan mee en maken u op verzoek een aanbieding op maat. Daarbij kan ook de inhoud naar wens aangepast worden.

Neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie.

Kosten

Arrangementskosten: € 0.0,-
Trainingskosten: € 0.0,-
Studiemateriaal: € 0.0,-

Additionele kosten

Alle Pink Elephant prijzen zijn inclusief lunch, koffie en thee, en exclusief BTW. Voor BTW vrijgestelde instanties hebben wij de mogelijkheid te factureren tegen een BTW 0% tarief.

Mocht u interesse hebben om te overnachten, dan hebben wij een speciaal hotel arrangement. Neem contact op met een van onze medewerkers voor meer informatie.

Voor deze cursus is geen vooraf vastgestelde planning beschikbaar. De cursus wordt slechts op afspraak in-company gegeven. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via ons contactformulier