Agile

Agile Projectmanagement® Practitioner training

DSDM (www.dsdm.org) is een Agile methode die al sinds 1995 bestaat. De meest recente versie heet DSDM Atern. Agile PM® (Agile Project Management) is een projectmanagement-aanpak die gebaseerd is op DSDM. Deze aanpak is beschreven in het Agile Project Management® Handbook. Dit handbook heeft dezelfde indeling, en voor een groot deel dezelfde tekst, als het DSDM®-handbook, maar focust op het projectmanagement-aspect.

DSDM® en AgilePM® richten zich op een ‘convergente’ projectaanpak, die uitgaat van ‘Enough Design UpFront’. Dit combineert de Agile flexibiliteit met de noodzaak om wel in control te blijven en geen onnodige risico’s te introduceren door de Agile manier van werken. Dit speelt vooral in grotere, formelere organisaties en/of bij grotere projecten. AgilePM® kan gebruikt worden binnen ISO9001 en CMMI.

Agile Project Management® is gebaseerd op DSDM® Atern en kan (optioneel) geïntegreerd te worden in een bredere PRINCE2® aanpak. Agile Project Management® is een flexibele methode voor ontwikkeling van oplossingen en daarmee ook (maar dus niet alleen) voor softwareontwikkeling.

The APMG-International Agile Project Management and Swirl Device logo is a trade mark of The APM Group Limited.

De Training

De AgilePM® Combo is een combinatie van twee trainingen:

 • AgilePM® Foundation
 • AgilePM® Practitioner

Als u aan deze training deelneemt schrijft u zich dus eigenlijk in voor twee trainingen die we bij Pink Elephant gecombineerd hebben.

AgilePM® Foundation
Agile Project Management® Foundation is gebaseerd op DSDM® Atern en kan (optioneel) geïntegreerd te worden in een bredere PRINCE2® aanpak. Agile Project Management® is een flexibele methode voor ontwikkeling van oplossingen en daarmee ook (maar dus niet alleen) voor softwareontwikkeling. Deze training bereidt voor op het officiële Agile Project Management® examen van APMG-International. U doet dit AgilePM® Foundation-examen tijdens het laatste dagdeel (tweede dag) van de training.

AgilePM® Practitioner
Heeft u Agile Project Management® Foundation gevolgd en wilt u een vervolg? Heeft u behoefte aan verdieping van uw Agile expertise en wilt u deze succesvol toepassen in uw eigen projecten? Dan is deze opleiding uitstekend geschikt voor u. Deze waardevolle opleiding richt zich op de praktische toepassing van projectmanagement in een Agile omgeving. U wordt voorbereid op het officiële AgilePM® Practitioner examen. Daarnaast biedt deze opleiding ruimte om kennis en ervaring te delen met collega’s uit andere organisaties. AgilePM® Practitioner certificering biedt u uitstekende mogelijkheden om door te groeien in uw professionele carrière.

Doelgroep

De training AgilePM® is bedoeld om inzicht te geven in de elementaire processen van Agile, en is daarom met name geschikt voor:

Deze training is van belang voor hen die als projectmanager (of teammanager) een Agile project willen managen/

Kennisdoelstelling

De kennisdoelstelling is om de deelnemer de volgende onderwerpen te laten herkennen, beschrijven en toepassen:

 • De mogelijkheden en toepassingen van Agile Project Management® zijn.
 • De processen en verschillend teamrollen binnen Agile Projectmanagement
 • Het Agile Framework en de reden dat het ontwikkeld is.
 • Samenwerken in Agile Projecten.
 • Rollen, Taken en Verantwoordelijkheden binnen Agile Projectmanagement
 • Business Sponsor, Business Visionary, Technical Authority, Projectmanager, Teamleader, Solution Development team en andere rollen
 • Project Approach Questionaire en risico’s bij een Agile Project
 • MoSCoW prioritisering
 • De verschillen en de overeenkomsten met andere methoden voor agile productontwikkeling
 • De verschillen en overeenkomsten met andere projectmanagement methoden (PRINCE2®)
 • Agile PM invoeren in een organisatie; kritieke succesfactoren, tips en valkuilen
 • Voorbereiding op het officiële APMG-International examen Agile PM Foundation
 • Examentraining Agile Project Management Practitioner
 • Examen Agile Project Management Practitioner
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
Certificering

AgilePM Foundation en AgilePM Practitioner

Duur

4 dagen. De trainingsdagen duren van 10.00 uur tot 17.00 uur.


Generieke informatie cursus

Tijdens de opleiding staat het werken volgens de Agile Project Management® –filosofie centraal. Via casuïstiek, oefeningen en groepsdiscussies raakt u thuis in de materie. Oefeningen en proefexamens bereiden u optimaal voor op het Agile Project Management® Foundation Practitioner examen. De gehele opleiding wordt verzorgd door een ervaren projectmanagement docent met een brede ervaring op het gebied van Agile Project Management®.

Examen eisen

Tijdens deze FastTrack legt u twee examens af:

1. AgilePM® Foundation Examen
De kwalificatie Foundation AgilePM® maakt haar naam waar door de gebruikers van de methode de kernprincipes van succesvolle projecten te geven, omdat ze een mate van scope en flexibiliteit toestaat die veel andere methodieken niet geven. Met een helder, beknopt en uitgewerkt zicht op projectproductiviteit, is de AgilePM®-kwalificatie nuttig voor alle kandidaten en voor alle vaardigheidsniveaus, gaande van zeer ervaren projectmanagers tot degenen die nieuw zijn in deze bedrijfstak.

Het APMG examen bestaat uit 60 multiple-choice vragen waarvoor u een uur de tijd krijgt. Bij 30 correcte antwoorden (50%) bent u geslaagd. Tijdens het examen mag u geen boeken raadplegen.

2. AgilePM® Practitioner Examen
Het AgilePM® Practitioner examen richt zich op toepassing; het examen duurt twee uur, bestaat uit 4 complexe multiple choice vragen waarmee in totaal 60 punten te halen zijn; vanaf 30 punten ben je geslaagd.

Let op: het AgilePM® Pracitioner examen legt u een week na de training (op vrijdagochtend) af. Het AgilePM® Foundation examen moet namelijk eerst worden nagekeken en geldt als ingangseis.

Kosten

Trainingskosten: € 1335,-
Examenkosten: € 410,-

Additionele kosten

Alle Pink Elephant prijzen zijn inclusief lunch, koffie en thee, en exclusief BTW. Voor BTW vrijgestelde instanties hebben wij de mogelijkheid te factureren tegen een BTW 0% tarief.

Mocht u interesse hebben om te overnachten, dan hebben wij een speciaal hotel arrangement. Neem contact op met een van onze medewerkers voor meer informatie.

Opleidingsdata en locaties

Selecteer maand

Selecteer locatie

 • Startdatum Variant Dag Locatie Pricing Inschrijven Planning