Over nieuwe technieken: wat is Cloud Bursting?

Nieuwe technieken, nieuwe termen

Met de komst van nieuwe technieken, komen altijd ook weer nieuwe termen voorbij. Van VHS tot DVD en Blu-Ray, je moet er altijd even aan wennen. Cloud Bursting is ook zo’n nieuwe term. Tot een jaar geleden nog nooit van gehoord, maar nu kom ik het steeds meer tegen. Wat is Cloud Bursting precies en wat kan het voor u betekenen?

Automatisch schalen van IT resources

Zoals in mijn eerdere blogs besproken (zie: Cloud: implicaties van een definitie) is automatische schaalbaarheid (het zogenaamde ‘on-demand usage’) een van de fundamentele vereisten om te kunnen spreken van een cloud service of een cloud dienst. Iets dat door de meeste IT Service Providers nog wel eens vergeten wordt, maar wat wel een heel wezenlijk onderdeel is; niet handmatig gebruikersaccounts activeren, maar automatische set-ups zodat ik mijn IT resources gelijk kan gebruiken.

Om dit mogelijk te maken zullen Cloud technieken altijd een mechaniek, systeem of techniek nodig hebben om er voor te zorgen dat die schaalbaarheid automatisch gerealiseerd wordt. Dit wordt in de literatuur ook wel een ‘automatic scaling listener’ genoemd. Allemaal heel deftig, maar feitelijk is het niets anders dan een sensor die aangeeft wanneer de maximale capaciteit bereikt wordt. Server is bijna vol = Automatisch nieuwe server aanmaken. Het hoeft allemaal helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Het concept Cloud Bursting

Maar wat heeft dat dan met Cloud Bursting te maken? Bij Cloud Bursting wordt de ‘automatic scaling listener’ in een bestaande ‘on-premise’ oplossing toegepast als meetinstrument. De sensor houdt de capaciteit van de IT resources in de gaten. Maar in plaats van het bijmaken (of alarmeren) als de maximum capaciteit benaderd wordt, zorgt deze functie ervoor dat er automatisch extra capaciteit bijgemaakt wordt – maar dan in een cloud oplossing. De on-premise oplossing ‘burst’ (of ‘barst’) naar de Cloud. Een heel andere benadering om met capaciteit om te gaan.

Wat is de techniek achter Cloud Bursting?

Persoonlijk vind ik dit een hele innovatieve manier van het combineren van bestaande IT infrastructuur (die om wat voor reden dan ook toch lokaal moet blijven) met de mogelijkheden van Cloud Technologie. Zo wordt over het algemeen de maximum capaciteit van de bestaande infrastructuur benut, terwijl aan de andere kant van de capacititeit van Cloud technolgie gebruik gemaakt wordt – maar dan alleen indien nodig.

Als ik nu een inschatting zou mogen maken, denk ik dat deze techniek voor veel bedrijven een goede eerste stap is om effectief ‘capacity management’ van IT resources uit te gaan voeren. Het zou mij dus niets verbazen als we over 2 jaar wel allemaal wel weten wat Cloud Bursting precies inhoudt.

Deel via:
LinkedInTwitterFacebookGoogle+WhatsAppEmail